Contractul comportamental – SMART. Cum se procedează

Contractul comportamental este un instrument pe care profesorii și părinții îl pot folosi cu mare succes pentru a manageria comportamentele inadecvate ale copiilor, fie la școală, fie acasă. Recompensele și consecințele sunt componentele esențiale ale contractelor comportamentale.

Majoritatea profesorilor și a părinților sunt destul de reticenți atunci când vine vorba despre folosirea metodelor de motivare extrinsecă a copiilor. În cele mai multe cazuri, scopul este de a forma copii care reușesc să se automotiveze și care ulterior vor deveni membri productivi ai societății. Dar, desigur, situațiile nu pot fi niciodată ideale și pot exista situații în care comportamentele copiilor devin destul de greu de manageriat. În acest caz, este necesar să dezvoltăm sisteme alternative de recompensare și intervenție asupra comportamentelor neadecvate. Contractul coportamental poate să fie soluția ideală pentru aceștia.

Compunerea contractului comportamental se va face împreună cu copilul, ținând cont de părerea și dorințele lui, dar având în vedere să fie subliniate comportamentele  pe care dorim să le modificăm..

Contractul comportamental trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  • Contractul trebuie să fie scris. Nu este suficient să stabilim verbal regulile pe care copilul va trebui să le urmeze. Orice este scris va putea ulterior să fie revăzut și analizat atunci când pot să apăra situații confuzante
  • Contractul trebuie să fie specific. Menționați clar care sunt așteptările dumneavoastră de la copil și ce va trebui el să facă în perioada următoare pentru a-și câștiga recompensele ( dimineața îți faci patul, îți faci temele, îl ajuți pe colegul tău, etc). De asemenea, ne asigurăm care va fi consecința pentru nerespectarea regulilor și, desigur, care este criteriul pe care trebuie să-l îndeplinească pentru a-l obține.
  • Pentru realizarea contractului vom folosi doar exprimări pozitive. Este evident că vom înlătura orice afirmație care va începe cu formulări de genul : “daca nu faci, se va întâmpla asta”. Este necesar să înțeleagă că recompensa o va primi dacă respectă regulile contractului, iar dacă va alege să nu le respecte, recompensa va fi pierdută.
  • Contractul trebuie să fie corect. Atunci când criteriul de recompensare este atins, este evident că recompensa va fi primită cât mai repede posibil.
  • Contractul trebuie să fie onest. Introduceți doar reguli care pot fi urmate și recompense pe care le puteți oferi.
  • Schimbați contractul atunci când simțiți nevoia să o faceți sau atunci când acesta nu funcționează.

Amintiți-vă că, pentru ca un contract comportamental să funcționeze, acesta trebuie să fie SMART, adică:

Specific

Măsurabil

Accesibil

Relevant

Timp rezonabil de implementare

Articol oferit de Oliviana Giura, Membru fondator AUTISM VOICE, Consultant ABA