Cum abordăm comportamentele inadecvate ale copiilor

Comportamentele inadecvate ale copiilor au fost intodeauna o mare încercare pentru profesori, părinți sau educatori. Care este cea mai bună metodă de abordare a acestora? Ignorăm copilul? Îl pedespsim? Încercam să-i acordăm mai multă atenție?

Cel mai probabil fiecare din aceste variante poate să fie răspunsul. Comportamentele inadecvate ale copiilor transmit întotdeauna ceva. Atât timp cât identificăm ce anume, cu siguranță vom obține cea mai bună soluție pentru diminuarea acestora. În anailza aplicată a comportamentului, atunci când vrem să ducem un comportament la extictie, știm că, înainte de toate, trebuie să identificăm care este funcția acestui comportament și apoi să alegem cea mai bună metodă pentru abordarea acestuia.

Acest articol oferă câteva sugestii pentru a putea gestiona mai bine comportamentele dificile ale copiilor.

  1. Redirecționați atenția copilului spre altceva. 

Uneori este suficient să-i atrageți atenția spre altceva pentru ca acesta să se oprească. Spre exemplu: acasă, fetele se ceartă pentru că amândouă vor să se joace cu aceeași păpușă. Încercați să le dați altceva de făcut, dar este foarte important ca ceea ce le propuneți să fie la fel de atractiv ca jocul cu păpușile ( să vă ajute în bucătărie, să dansați împreună, etc)

  1. Blocați agresivitatea fără să vă implicați în mod activ în conflict.

Este inutil să încercați să explicați unui copil ce face greșit atunci când acesta este într-o criză de furie. Nu va putea să urmărească ceea ce dumneavoastră îi spuneți și, chiar mai mult, riscați să inrautatiti mai mult situația. Atunci când aveți de-a face cu un copil foarte furios, încercați doar să-l blocați ( să nu lovească alt copil sau să distrugă lucrurile din jur).

  1. Mențineți o atutudine neutră- nu vă dezvăluiți propriile emoții generate de evenimentul în desfășurare. Deși este foarte foarte dificil să nu reacționați în anumite situații limită, amintiți-vă cât de important este să nu o faceți. De cele mai multe ori, comportamentele agresive și inadecvate ale copiilor sunt întreținute de atenția oferită din partea celor din jur. De asemenea, o atitudine calmă cu siguranță va duce mult mai repede la aplanarea oricărui conflict.

 

  1. Nu vorbiți și, mai ales, nu ridicați tonul. Atunci când un copil are un acces de furies sau atunci când manifestă un comportament agresiv și inadecvat ,cu siguranță nu este atunci momentul să încercați să aveți o discuție cu acesta. Discuțiile le puteți avea abia după ce accesul de furie a trecut și copilul a devenit calm și poate să înțeleagă ceea ce încercați să-i comunicați.

 

  1. Nu vorbiți despre comportamentul copilului. Este o greșeală foarte des întâlnită pe care adulții o fac atunci când un copil are un acces de furie. Este recomandat să încercăm să vorbim despre cu totul și cu totul altceva și nicidecum să nu încercam să aducem o umbră de vină asupra copilului. De cele mai multe ori, aceste accese sunt involuntare sau incontrolabile în acel moment. Rușinea nu va face altceva decât să scadă stima de sine a copilului și nu îi va oferi acestuia alternative adecvate pentru aceste situații neplăcute.

 

  1. Învățați-i pe copiii care sunt comportamentele adecvate și încercați să le demonstrați că oricând un comportament adecvat le va aduce mult mai multe beneficii decât unul inadecvat ( tehnica întăririi diferențiate– comportamentele adecvate cresc prin folosirea întăritorilor de fiecare dată când acestea apar  iar cele inadecvate sunt duse la extincție prin retragerea întăritorilor care mențineau comportamentul inadecvat în repertoriul copilului.)  

Articol oferit de Oliviana Giura, Membru fondator AUTISM VOICE, Consultant ABA