//Fixațiile alimentare la copiii cu autism
  • Alimentare

Fixațiile alimentare la copiii cu autism

Teodora, mămica lui Ines, ne povestește astăzi despre fixațiile alimentare ale micuței sale.

„Dintotdeauna, Ines a avut fixații alimentare. Și acum are vreo 10 feluri în meniu pentru care ne-am luptat cu greu. Pereții centrului sunt tapetați cu ou fiert, ou prăjit, brânză sau cașcaval -pe care nu le acceptă nici acum. La un sandwich ne-am chinuit mai bine de 1 an. Am încercat pâine albă, pâine neagră, cu șuncă, fără șuncă, cu cașcaval, fără cașcaval; am încercat chiar să îi punem bucățica sub o coajă de ou Kinder. Nu a ținut.

Abia acum a descoperit salamul – dar acceptă doar un anumit sortiment. Și s-a fixat pe el. Îl cere mereu.

La restaurant a intrat prima dată și a consumat ceva cu terapeuții. De atunci intră, dar comandă întotdeauna ce a mâncat atunci. Șnițel.

Provocarea cea mare a venit în concediu. Pe litoral. Până acum, ne luam cameră cu aragaz și frigider pentru a pregăti și păstra singurul fel de mâncare pe care îl accepta: supa cu fidea. De data aceasta am avut cameră la hotel cu all inclusive. Dintre toate tăvile cu bunătățuri, fripturele și prăjiturele a mâncat…castraveți. Dimineața, la prânz și seara. Și a băut sifon (apă cu clăbuci).

Dar a stat la masă liniștită, a acceptat totuși să pună pe buze, a rezistat cu stoicism la marea de oameni și aglomerația din vârf de sezon. A intrat în apa mării, în piscină, s-a așezat câteva secunde pe șezlong, s-a jucat în nisip, a dormit bine noaptea, iar la plecare a zis că vrea să mai stea.

Una peste alta, primul concediu reușit.

Sunt convinsă că la anul va fi și mai bine.”

 

2018-09-07T07:32:52+02:00