Febra apărută în timpul sarcinii poate crește riscul apariției de tulburări din spectrul autist la copii, susține un nou studiu.

Oamenii de știință de la Centrul de Infecții și Imunitate din cadrul Școlii Mailman de Sănătate Publică, Universitatea Columbia, au descoperit că efectul este cel mai pronunțat în al doilea trimestru de sarcină, crescând șansele de TSA cu până la 40%. Riscul de TSA crește cu 300% pentru copiii femeilor care au avut mai mult de trei episoade febrile după a 12-a săptămână de sarcină.

Studiul este cel mai complex realizat până în prezent care explorează riscul de autism în asociere cu febra pe întreaga durată a sarcinii. În plus, studiază și capacitatea a două medicamente pentru febră – ibuprofen și paracetamol – în reducerea sau accentuarea riscurilor.

Riscurile erau ușor reduse pentru copiii femeilor care au luat paracetamol în al doilea trimestru.

Chiar dacă nu au fost cazuri de TSA printre copiii mamelor care au luat ibuprofen, oamenii de știință nu au reușit să-și dea seama dacă acest lucru a fost cauzat de numărul foarte mic de femei care utilizează acest medicament pentru febră în timpul sarcinii. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul „Molecular Psychiatry”.

Oamenii de știință au urmărit 95754 copii născuți între 1999 și 2009, inclusiv 583 de cazuri de TSA identificate în Norvegia prin intermediul studiului „Autism Birth Cohort”.

Mamele a 15701 copii (16%) au făcut febră într-unul sau mai multe intervale de patru săptămâni în timpul sarcinii, date similare cu cele raportate în Statele Unite.

Riscul de TSA a crescut cu 34% atunci când mamele au raportat febră în orice moment al sarcinii și cu 40% în al doilea trimestru. 

„Rezultatele noastre sugerează un rol important al infectiior gestationale maternale și răspunsurile imunitare la infecție, cel puțin în unele cazuri de autism”, spune primul autor al studiului, Mady Horning, profesor asociat de epidemiologie și director de cercetare translationala la Centrul pentru Infecții și Imunitate.

Analiza chestionarelor nu a indicat însă o asociere între riscul de TSA și simptomele unei infecții apărute în timpul sarcinii în sisteme individuale de organe care ar putea implica anumiți agenți infecțioși.

Un studiu în desfășurare testează probele de sânge colectate la jumătatea sarcinii și la naștere pentru a putea explora rolul unor agenți infecțioși specifici și contribuția răspunsurilor imunitare diferite la mamă și copil, pentru a înțelege mecanismul care cauzează vulnerabilitate.

„Studiile viitoare trebuie să se concentreze pe identificarea și prevenirea infecțiilor prenatale și răspunsurilor inflamatorii care pot duce la TSA”, spune autorul Ian Lipkin, profesor de Epidemilogie și director al Centrului pentru Infecții și Imunitate.

Sursa: ScienceDaily.com