De ce este important contactul vizual?
- Faciliteaza invatarea prin observatie.
- Il ajute pe copil sa impartaseasca emotiile pe care le traieste si sa observe emotiile celorlati
- Asociat limbajului verbal sau non verbal ajuta copilul sa isi exprime nevoile si sa raspunda cerintelor celorlati.
Idei de activitati care sa faciliteze stabilirea contactului vizual:
- Folositi stickere in jocurile interactive. De exemplu, lipiti-va un sticker pe frunte, intre ochi sau desenati-va o bulina, si invatati-l pe copil ca veti continua un joc interesant pentru el (gadilat, alergat) dupa ce apasa pe buton. Cand apasa pe butonul dintre ochi va stabili si contact vizual.
- Cucu – bau – Puneti-va o esarfa pe fata sau ascundeti-va in spatele palmelor si lasati-l pe copil sa va dea esarfa sau mainile de pe fata si sa continue expresia cucu…bau!
- Folositi ochelari sau masti care il determina pe cel mic sa se uite la voi. Faceti diferite miscari amuzante pentru a va cadea ochelarii. Copilul va v-a ajuta sa va puneti ochelarii inapoi si in acest fel va stabili contact vizual.
- Este de ajutor sa faceti gesturi exagerate pentru a-l face sa fie atent la voi…va prefaceti vesel, extaziat, suparat, speriat. Cu cat veti fi mai amuzati si mai exagerati in gesturi cu atat ii veti atrage mai mult atentia si el va stabili mai des contact vizual
- Identificati activitati atractive pentru copil (ex, il dati in leagan, il ajutati sa sara pe o minge gonflabila, ii faceti balone de sapun, umflati un balon etc), intreupeti-le pentru cateva secunde si asteptati sa stabileasca contact vizual, dupa ce o face continuati activitatea.
Reguli generale:
- Specificati de fiecare data care este comportamentul pe care il intariti (ex. Te uiti foarte frumos la mine, ce frumos te-ai uitat, Wow ce ma bucur ca te uiti la mine etc.)
- Recompensati fiecare aparitie a contactului vizual spontan. Faceti acest lucru folosind fie intaritori pe care ii aveti atunci la indemana, fie recompense sociala.
- Cu cat mai usor cu atat mai bine! Coborati la nivelul copilului, in felul acesta ii va fi mai usor sa stabilesca contact vizual decat daca trebui sa isi ridice privirea in sus.
- Ca orice alta abilitate, contactul vizual are nevoiue de repetitii pentru a se imbunatati. Este important sa exersati cat mai mult aceasta abilitate, valorificand fiecare oportunitate aparuta.
- Folositi-va de obiectele pe care si le doreste pentru a-l ajuta sa stabileasca contact vizual. Faceti acest lucru ducand obiectul preferant in dreptul ochilor dumneavostra, iar dupa ce copilul stabileste contact vizual oferiti-i obiectul dorit.
- Faceti o lista cu activitatile care ati observant ca au fost cele mai atractive si continuati sa le exersati atunci cand aveti ocazia. In tot ceea ce ne propunem sa il invatam pe copil trebuie sa tinem cont de motivatia lui. Facand activitati interesante impreuna cu copilul veti deveni o recompensa pentru el.
Ce nu trebuie sa facem?
- Nu puneti niciodata mana pe fata copilului pentru a-l determina sa stabilesca contact vizual. Daca faceti acest lucru veti obtine efectul invers decat cel dorit. Cu cat situatiile sunt mai stresante si mai neplacute pentru ei, cu atat vor evita mai mult contactul vizual.
- Nu cedati in momentele in care lucrurile nu merg atat de bine precum v-ati asteptat. Reevaluati nivelul de motivatie al copilului pentru activitati sau intaritori si continuati sa exersati.
Spor la treaba!
Articol oferit de Laura Ciobanu, psiholog, consultant ABA – Autism Voice