//Utilizarea aplicațiilor pentru copiii cu Tulburări de Spectru Autist (TSA)

Utilizarea aplicațiilor pentru copiii cu Tulburări de Spectru Autist (TSA)

Utilizarea aplicațiilor pentru copiii cu Tulburări de Spectru Autist (TSA) poate fi utilă pentru învățare și dezvoltare socială, susține Dena Aucoin, directorul universitar al programului de studii universitare de la  Universitatea Kaplan.

„Acestea permit ca învățarea să aibă loc în mai multe medii, ceea ce oferă  ajutor în generalizarea  abilităților dobândite. De exemplu, dacă învățăm doar abilitatea de a-i saluta pe alții în sala de clasă, putem să observăm dacă aceștia vor reuși sau nu să salute persoanele și în alte medii decât cel inițial (la magazine, în parc, la grădiniță).

Aceste aplicatii pot fi utile pentru a oferi suporturi vizuale, pentru a oferi o structură, un orar și un limbaj sau pentru a facilita comunicarea”, adaugă Patricia Aguayo, MD, MPH, director medical al serviciilor pentru  autism, psihiatru pentru copii și adolescenți la Spitalul de îngrijire specială . Ea susține ca cel mai important lucru pe care trebuie să il  iei în considerare atunci când alegi o aplicație sunt nevoile specifice ale copilului și care este scopul tău pentru introducerea acestuia.

Aguayo îndeamnă părinții să folosească o aplicație în colaborare cu echipa școlii.

„Este important ca toți cei implicați în viața copilului să fie consecvenți și să folosească aceeași aplicație sau dispozitiv”, spune ea.

În continuare, vă prezentăm 11 aplicații recomandate de specialiști pentru copiii cu TSA:

  1. First-Then Visual Schedule

Această aplicație oferă programe vizuale pentru a vă ajuta să puteti face tranzitiile mai usoare pentru copilul dumneavoastra cu TSA și pentru a reduce anxietatea ce poate fi provocată de anumite schimbari. First-then – îi ajută pe copii să înțeleagă mai bine ce urmează să se întâmple și care sunt schimbările care vor interveni în viitorul imediat.

  1. iPrompts

“iPrompts este o aplicație foarte  des recomandată, care ajută la susținerea aptitudinilor organizațorice, stabilirea așteptărilor pentru performanță și crearea de suporturi subtile și mementouri”, spune Aguayo. Utilizatorii pot să creeze și să modifice orarele vizuale, precum și să utilizeze un cronometru de numărătoare inversă cu suportul imaginilor pentru a indica cât mai mult va dura o activitate.

  1. Autism Track

“Această aplicație vă este facilitată tot de catre dezvoltatorii aplicatiei  iPrompt și este concepută pentru părinții copiilor cu TSA pentru a-i ajuta să urmărească datele importante despe evolutia copilului lor. Acest instrument personalizabil de urmărire a datelor permite părinților să urmărească ușor comportamentele, intervențiile și simptomele într-un singur loc „, spune Aguayo. Comportamentele și simptomele pot fi evaluate, precum și medicamentele speciale și dozele, modificările dietei și terapiile. Părintii pot, de asemenea, să fie mereu informați și ,de asemenea, vor putea trimite datele importante mai departe, cu o foarte mare acuratețe, către toate persoanele implicate în evoluția și dezvoltarea copilului (grădiniță, logoped, terapeut, medic psihiatru, pediatru)

  1. Învățați cu Rufus( Learn with Rufus)

„Această aplicație folosește un caracter prietenos copilului pentru a preda cuvinte emoționale, expresii faciale asociate cu emoții și pentru a identifica emoțiile altor persoane”, spune Aguayo și poate ajuta, de asemenea, în dezvoltarea limbajului, comunicării și abilităților sociale.

  1. E-Mintza

Această aplicație personalizabilă, bilingvă, este concepută pentru o comunicare augmentativă, utilizând propriile imagini ale unei familii.  Este  o aplicatie gratuită, dar consumă mult timp pentru a-ți crea și personaliza propriul caracter.

  1. Stories2Learn

S2L oferă părinților și educatorilor abilitatea de a crea povesti personalizate folosind fotografii, text și mesaje audio. „Aceste povestiri pot fi folosite pentru promovarea limbajului, a petrecerii timpului liber, precum si a aptitudinilor sociale”. Aplicația creează jocuri de reciprocitate , comunicarea non-verbală, regulile școlare și multe altele.

  1. Model me going places 2

„Este un instrument de învățare vizual excelent pentru a ajuta copilul să învețe să navigheze în locații provocatoare din comunitate. Fiecare locație conține o prezentare foto a copiilor care modelează comportamentul adecvat”, spune Aucoin. Locațiile includ coaforul, mall-ul, cabinetul medicului, magazinul alimentar, restaurantul și locul de joacă.

  1. Social Express

Acest program interactiv online abordează zonele deficitare de bază care stau în calea succesului școlar, social și al vieții copiilor cu provocări de învățare socială. Utilizează „prezentări foarte interactive și vizuale” și animații pentru a încuraja copiii să se angajeze in practici sociale  într-un mod interactiv. Potrivit lui Aucoin, această aplicație „prezinta o grafică și un sunet bogate și oferă un grad ridicat de calitate în fiecare aspect al aplicației”.

  1. Pictello

Pictello este o modalitate simplă de a crea povestiri vizuale și cărți , explică Aucoin. „Fiecare pagină dintr-o poveste Pictello poate conține o imagine, un scurt videoclip, până la 10 rânduri de text și un sunet înregistrat sau text-to-speech folosind voci naturale.” Aplicația poate fi utilizată pentru a învăța abilitățile sociale sau pentru a ajuta copiii să-și amintească evenimentele și sprijină copiii nonverbali în comunicarea cu ceilalți. Cu toate acestea, poveștile pot fi share-uite cu alți utilizatori Pictello și chiar și cu non-utilizatori.

  1. Dreampad

Această aplicație unică utilizează o pernă care generează  muzică relaxantă prin vibrații pentru a induce relaxarea și somnul, fiind conectata la o perna. Muzica si programul de vibratii sunt pot fi descarcate din App Store. Un studiu privind copiii cu autism efectuat de către dr. Sarah Schoen de la Fundația SPD a concluzionat că toți cei 15 participanți au prezentat îmbunătățiri ale inițierii somnului, durata somnului, reducerea trezirii pe timp de noapte și îmbunătățirea comportamentului în timpul zilei dupa utilizarea aplicatiei.

Sursa

2018-05-25T08:53:56+00:00