Am prefera uneori să putem petrece o parte din timpul liber împreună cu copilul, dar și cu familia sau prietenii în locuri noi, să putem ieși la restaurant sau la terasă. În afară de plimbările prin parc, când cei mici au activități care să-i distreze, toleranța lor sau răbdarea devin extrem de limitate în spațiile pe care mama sau tata par să le prefere.

Pentru că suntem în plină vară, iar copiii noștri trebuie să fie expuși mediilor sociale variate, vă recomandăm 10 sfaturi utile, care să-i ajute atât pe cei mici, cât și pe dumneavoastră să explorați teritorii noi de distracție în vacanță.

  1. Lipsa activității îi poate face pe copii să caute soluții pentru a evita plictiseala sau se pot angaja în comportamente nu tocmai potrivite pentru a se distra. Pentru a evita situațiile de acest tip, luați cu dumneavoastră câteva jucării sau activități care să-l țină pe copil ocupat. Atunci când folosiți tableta sau telefonul, asigurați-vă că cel mic are acces doar la activități și joculețe funcționale, care să-i stimuleze abilitățile. Da, este perfect în regulă să-l lăsăm pe copil să folosească pentru un timp limitat aplicații, să se uite la desene pentru vârsta lui sau să se joace. Puzzle-urile, cărțile de colorat, aplicațiile interactive, mozaicul, jucăriile senzoriale, care stimulează abilitățile motorii (mingiuțe elestice, anti stres), biluțele pentru șnuruit sunt exemple de activități cu durată medie sau lungă, ce-i pot oferi copilului posibilitatea să stea liniștit sau concentrat într-o activitate mai mult timp.
  2. Exersați acasă comportamentele sociale pe care doriți să le vedeți și în afara casei: apelați la jocuri simbolice în care: ne prefacem că suntem la restaurant, la ceai, la picnic. Setați timer-ul la 15-20 de minute, timp pe care trebuie să-l petreceți jucându-vă.
  3. Predați comportamentul de a sta la masă și a mânca sau a lucra un timp mai îndelungat activitățile zilnice din terapie. Nu uitați că toate comportamentele pe care vrem să le vedem apărând spontan în mediul natural au nevoie de predare!
  4. Alegeți locuri care au spații de joacă pentru copii – există o gamă variată de terase care au spații frumos amenajate pentru pitici, cu nisip, tobogane, piscine cu bile și alte activități atractive.
  5. Mergeți cu terapeutul însoțitor în astfel de locuri (terase, restaurante), astfel încât să-i poată fi predate copilului comportamente sociale adecvate. Evaluați comportamentul copilului, predați, apoi testați și experimentați împreună.
  6. Utilizați un suport vizual care să-l anunțe pe copil cât timp veți sta în acel loc.
  7. Repetați! Un comportament complex poate fi predat cu rabdare și necesită timp. Expuneți copilul la situații diverse, mărind gradual timpul pe care îl petreceți acolo. Dacă mergem pentru prima dată la o tarasă, timpul petrecut va fi unul scurt (5-15 minute, în funcție de abilitățile copilului). Va fi un exercițiu, nu o oportunitate reală de a ne distra. Ne propunem însă să repetăm de câteva ori pe săptămână acest exercițiu. Rezultatele vor apărea treptat, direct proporțional cu numărul nostru de încercări.
  8. Nu uitați să întăriți comportamentele adecvate și să-i oferiți copilului laude de fiecare dată când stă frumos pe scaun, când așteaptă sau când are comportamente sociale adecvate.
  9. Înarmați-vă cu răbdare! Uneori, planul nostru poate fi dat peste cap de un eveniment neplăcut, care poate declanșa comportamente neadecvate, plâns sau iritabilitate. Utilizați un backup plan – dacă a bea un suc la o terasă este un lucru imposibil pe moment, o plimbare pentru a cumpăra o înghețată este o idee mai bună?
  10. Cereți spijinul unui prieten sau unei persoane apropiate! În doi, lucrurile sunt mai ușoare uneori!

 

Claudia Matei

Psiholog Autism Voice

Consultant analiză comportamentala aplicată (BCABA)