Definiția tulburărilor din spectrul autist s-a schimbat de-a lungul anilor, însă un singur lucru a rămas relativ constant: autismul afectează de până la de cinci ori mai mulți băieți decât fete.

Până recent, experții nu încercaseră să găsească adevăratul motiv pentru care există această diferență între sexe. Acum, într-un raport pubicat în jurnalul „JAMA Psuchiatry”, oamenii de știință susțin că au o posibilă explicație pentru această discrepanță.

Se știe deja că anumite structuri din creier diferă între sexe. Una dintre ele este grosimea cortexului, stratul exterior al creierului care conține nervii implicați în procesele de memorare, gândire și limbaj și alte funcții cognitive înalte. Bărbații au un cortex mai subțire, în timp ce femeile au un cortex mai gros.

Având în vedere aceste date, Christine Ecker, profesor în neuroștiință la Universitatea Goethe din Germania, a comparat alături de colegii săi grosimea cortexului pe tomografii ale unor persoane cu și fără autism. Cu cât era mai subțire cortexul, indiferent de gen, cu atât persoana respectivă avea mai multe șanse să aibă autism. Chiar și pentru femeile cu scoarța cerebrală subțire, asemănătoare cu cea a bărbaților, riscul de TSA era de trei ori mai ridicat decât în cazul femeilor cu scoarță mai groasă.

„Prespunerea era următoarea: creierul bărbaților este mai vulnerabil la TSA, atunci poate creierele femeilor cu autism au caracteristici asemănătoare creierelor masculine”, spune Ecker.
Cercetarea nu a studiat și funcțiile creierului femeilor, astfel încât nu este clar dacă un cortex mai subțire are vreun efect funcțional.

Însă rezultatele indică faptul că grosimea cortexului are un rol imporant în înțelegerea autismului. Ecker susține că ea și echipa sa caută și alte aspecte care să-i susțină ideea. Acest lucru ar putea ghida oamenii de știință către descoperirea mai multor factori care cauzează autismul, putând să le ofere indicii despre cum să-i trateze simptomele.

Ecker susține că studiul său este doar începutul. Cercetările sale nu indică, de exemplu, dacă grosimea scoarței cerebrale cauzează autism sau este doar un simptom al bolii. Cu alte cuvinte, femeile care dezvoltă autism o fac pentru că au un cortex mai subțire, ca bărbații, sau scoarța subțire este simptom al autismului pe care l-au dezvoltat dintr-un alt motiv? „Nu știm deocamdată”, spune Ecker.

În următoarele studii, cercetătoarea speră să afle mai multe. Plănuiește să investigheze ce schimbări funcționale au loc la diferite grosimi de scoarță ale femeilor și bărbaților pentru a le putea conecta sau nu cu autismul. De asemenea, vrea să urmarească schimbările de grosime ale scoarței cerebrale pe durata vieții unui subiect, pentru a observa dacă diferențele dintre bărbați și femei rămân aceleași din copilarile până în adolescență sau dacă încep să apără mai târziu în viață.

Sursa: Time.com