Project Description

Remus este un mic gentleman care azi te cucerește din prima când te salută foarte relaxat cu ,,Bună, domnișoară!”.

Povestea lui însă nu a fost mereu așa.

Așteptat cu nerăbdare de părinții și bunicii lui, a crescut înconjurat de dragoste și atenție. Ca toți copiii fericiți era plin de viață, ghidușie, chiar le-a făcut un cadou părinților în ziua în care a împlinit 1 an : primii pași.

La vârsta de 1 an și șase luni, nimeni nu mai putea să se țină după el prin parc. Veselia lui era molipsitoare pentru toți cei din jur.

Până când, într-o zi nu a mai răspuns nimănui. 

Peste noapte, Remus s-a închis într-o realitate paralelă. 

Zâmbetul lui s-a stins. Bucuria lui de a trăi a dispărut.Nu mai comunica cu nimeni din jurul lui. Avea doar doi ani și trei luni.

Mergeam cu el în parc și se juca singur cu pietre și bețe. Unde găsea găuri sau coșuri de gunoi, băga pietrele și bețele în găuri. Erau zile în șir în care nu aveam voie să ieșim din casă fără o sticlă goală, în care să bage pietricele găsite pe jos.  Nu mai vorbea, nu răspundea la nume nici măcar din a doua sau a treia strigare. Nu făcea contact vizual decât forțat. Mergea pe vârfuri mereu și-și flutura mâinile. Alerga în cerc. Era mai interesat să alinieze jucăriile sau să le trantească decât să se joace adecvat cu ele. Nu imita pe nimeni din jurul lui, nu reacționa la sunete sau la oameni. Pur și simplu, era un copil extrem de cuminte și izolat, care reacționa la interacțiunea cu mine doar din când în când, cel mai mult dacă primea ceva de mâncare la schimb‟, povestește acum mama lui.

La vârsta de doi și șase luni părinții l-au dus la câțiva specialiști în domeniul psihologiei infantile și atunci lumea lor s-a cutremurat.

 Singurul lor copil, bucuria lor si a bunicilor a fost diagnosticat cu autism infantil pe palier lingvistic, cognitiv și social.

Mămica lui Remus este o femeie puternică, o adevărată luptătoare pentru puiul ei.

A căutat soluții, specialiști, s-a documentat, a învățat tot ce se putea despre această tulburare comportamentală.

Pur și simplu a refuzat să se dea bătută.

Și astfel, Remus a pășit pe lungul drum al terapiei comportamentale aplicate, pentru a se întoarce înapoi la părinții care urmăreau cu înfrigurare fiecare semn de recuperare.

La început a opus rezistență. A plâns, a bătut, a mușcat. I s-a explicat că este înconjurat de oamen care îl ajută.

La șase luni după ce începuse terapia, la nivel cognitiv, recuperase deja foarte mult.

Programul lui conținea trei ore de terapie specializată la centru și trei ore acasă, împreună cu mama lui. Week-end-urile erau alocate terapiei acasă cu mama, experiențelor noi in natura si încercărilor de socializare în parc.

Tot ce era natural pentru un alt copil, pentru Remus era un efort continuu, o luptă tăcută care se dădea în lumea lui micuță.

După un an și două luni de terapie, Remus a început din nou să comunice, formula propoziții inteligibile din două-trei cuvinte, socializa aproximativ adecvat cu alți copii. Dornic de noi experiențe, era curios de lucrurile de jurul lui. Deși era doar un început firav, părinții au început să întrevadă din nou un viitor frumos pentru puiul lor.

La puțin peste doi ani, programul lui Remus este compus din șase ore de grădiniță cu însoțitor, urmate de două ore de terapie specializată, alte două ore de înot pe săptămână, o oră de pian și o oră de logopedie. Toate combinate cu ore petrecute în natură, plimbări în toate zonele aglomerate din oraș și experiențe noi în afara orașului.

Astăzi micul nostru getleman ne încântă cu saluturi galante, recită poezii și spune povești. Se poate juca cu orice copil și face pași mari spre recuperare sub spravegherea mamei sale și a specialiștilor de la Autism Voice-ATCA. 

Oricine îl vede nu observă nimic în neregulă cu el. Este un mic domn simpatic, vesel și plin de energie.

Acum părinții lui au altfel de întrebări la care așteaptă răspuns, întrebări firești pentru un băiețel de 5 ani:

 Ce o să se facă când va fi mare? O să aibă noroc? Cu cine va semăna când va crește?

Întrebări la care noi, cei din Centrul AUTISM VOICE nu știm să răspundem, dar îi urăm tot ce e mai frumos și ne bucurăm pentru părinții și bunicii lui că și-au primit copilul și nepotul înapoi.

Uneori, o poveste tristă poate deveni o poveste de succes. Important e să nu renunți niciodată!

Pentru alți 139 copii, la AUTISM VOICE rescriem zi de zi povestea în cele 2 centre de terapie: Open și ABA Academy.

Avem nevoie de tine ca să creăm împreună realitatea.

Cum?

Hai sa vorbim!

Un copil cu autism nu poate vorbi cu tine, nu răspunde. Autismul îl ține captiv.

AUTISM VOICE vorbește în numele copiilor pe care îi susține prin proiectele sale.

Încheie un contract de sponsorizare și direcționează până la 20% din impozitul pe profit. Astfel, în timp, poate te vei așeza la masă chiar cu unul din micii noștri eroi.

Sau direcționează 2% din impozitul pe venit. Este atât de simplu să faci o faptă bună!