Ce se poate obține prin terapie și în cât timp?
Cu cât vârsta de intrare a copilului într-un program de terapie intensiv este mai mică, cu atât șansele acestuia de recuperare sunt mai mari. Așadar, recomandăm părinților să nu întârzie să caute ajutor specializat de îndată ce sesiseaza primele semne. Integrarea într-un program intensiv de terapie ABA este esențială pentru sporirea șanselor de recuperare a copiilor cu autism.
În România, singura soluție concretă pentru acești copii a fost și este oferită de către ONG-uri specializate în acest domeniu, precum și organizațiile private care pot direcționa bugete cu care să susțină rezolvarea acestor probleme sociale ale comunităților vulnerabile.
Raportul comprehensiv și detaliat publicat de către Național Autism Center a demonstrat faptul că intervențiile care au rezultate dovedite științific în tulburările de spectru autist sunt cele care au la bază analiza aplicată a comportamentului (ABA- Applied Behavior Analysis)
Succesul în terapie depinde de 4 factori majori:
- Vârsta copilului la intrarea în program- se recomandă începerea intervenției terapeutice de la o vârstă foarte fragedă, 2-4 ani;
- Potențialul copilului: nivelul cognitiv, stabilitatea atenției, capacitatea de înțelegere a abstractului și autostimularile;
- Gradul de implicare a familiei- rolul familiei nu este deloc neglijat atunci când vine vorba despre succesul copilului în terapie. Famila devine co-terapeut și urmează cu rigurozitate recomandările făcute de către echipa terapeutică. Cele mai bune rezultate au fost observate în familiile în care implicarea a fost maximă și în care principiile ABA au foat implementate și de către părinți, în afara sesiunilor de terapie 1 la 1.
- Experiență și profesionalismul echipei terapeutice și ale coordonatorului acestei echipe.
Programul de terapie variază între 2 ore și 6/8 ore/zi, în funcție de gradul de afectare a copilului.
Terapia este pe termen lung – poate dura între 1 an și toată viața. Nu este un răspuns satisfăcător și încurajator, însă spectrul este foarte larg și fiecare diagnostic este diferit.
În funcție de gravitate, după 6 luni de terapie se poate face un pronostic, însă uneori este nevoie să așteptăm chiar și 1 an pentru a face acest pronostic. Tulburarea este complexă și necesită analiză continuă și reevaluarea continuă a planului de intervenție.
O parte dintre copiii cu autism vor fi complet independenți.
20 – 30% vor fi complet independenți iar simptomele autismului dispar
20 – 30% vor fi independenți, dar vor necesită îndrumare și consiliere
Întotdeauna vor exista anumite aspecte comportamentale cu o anumită particularitate precum și o funcționare cognitivă ușor diferită de cea a persoanelor tipice. Vor exista dificultăți de adaptare la diferite situații sociale, comportamente ciudate, dificultăți de comunicare și menținere a relațiilor cu ceilalți.
50% dintre copiii cu autism vor deveni adulți care au nevoie de suport din partea familiei. În mai mult de jumătate dintre aceste cazuri există și alte diagnosticuri asociate cu autismul. Întârzierea mentală este cel mai des întâlnită, însă pot fi și alte tulburări: epilepsie, ADHD, sindromul X Fragil, Sindormul Rett etc.
Articol oferit de Oliviana Giura, Membru fondator AUTISM VOICE, Consultant ABA