Copiilor cu tulburări de spectru autist (TSA) le este deseori greu să îşi recunoască și să îşi controleze emoțiile. Dar abilitățile lor în domeniul dezvoltării emoționale pot fi îmbunătățite, ceea ce îi poate ajuta să înțeleagă și să răspundă adecvat celorlalți oameni.
Ce putem face?
Puteți utiliza interacțiunile cotidiene pentru a vă ajuta copilul cu tulburare de spectru autist (TSA) să înţeleagă sentimentele şi pentru a îşi îmbunătăți capacitatea de a îşi exprima și de a răspunde emoțiilor.
Iată câteva idei:
- numește emoțiile în contexte naturale: când citiți o carte, urmăriți un videoclip sau vizitați prieteni cu copilul, puteți să-i specificați emoțiile. De exemplu, ai putea spune: „Uite – Sally zâmbește. Ea e fericită”.
- Fii receptiv: răspunde la emoțiile copilului tău spunând, de exemplu, „Zâmbești, trebuie să fii fericit”. De asemenea, poți reda propriile răspunsuri emoționale – de exemplu, „Sunt atât de încântat! Hai să batem palma!”
- Atrage atenția copilului: dacă vorbești cu copilul și nu primești niciun răspuns, vorbește din nou. La început, s-ar putea să fie nevoie să faci acest lucru într-un mod exagerat pentru a-i atrage atenția.
- Încurajează contactul vizual: poți încuraja copilul să se uite la tine când interacționați, probabil participând la orice face. Sau dacă copilul îți cere ceva, ai putea aștepta până te privește și apoi să-i dai ce vrea. Vorbește-i clar, cu multa expresivitate, pentru a-i atrage atenția.
- Fă-l atent pe copil la o altă persoană. De exemplu, cere-i altcuiva să-i spună copilului ce ați spus, pentru a îi atrage atenția la persoana care vorbește.
De asemenea, cartonaşele cu emoții, cu imagini cu chipuri, reale sau desenate, pe care le poți folosi pentru a-l învăța pe copil emoțiile de bază. Le puteti achiziționa și din magazinul online Autism Voice.
Este de ajutor să ai așteptări realiste. Copiii cu TSA pot învăța să fie mai sensibili emoțional, dar chiar și atunci când au aceste abilități, ei tind să le folosească mai puțin decât alți copii.