Vizita la medicul stomatolog poate să fie o experiență extrem de stresantă, atât pentru părinți, cât și pentru copii. Pentru copiii diagnosticați cu tulburare din spectrul autist sau alte tulburări de dezvoltare și comunicare, stresul este și mai accentuat. Pornind de la timpul petrecut în camera de așteptare combinat cu sunete și mirosuri neobișnuite, până la interacțiunea extrem de directă cu medicul stomatolog și echipamentele sale medicale, stresul și anxietatea pot atinge cote paroxistice în astfel de cazuri.
Anxietatea poate să fie cauzată de o varietate de elemente cum ar fi: frica de necunoscut, sensibilitatea senzorială sau dificultățile de comunicare. Copiii pot să manifeste comportamente non-compliante, impulsive și neliniște în momentul în care nu pot să-și comunice anxietatea care se declanșează în momentul în care trebuie să interacționeze cu persoane necunoscute sau atunci când trebuie să meargă în locații noi.
Acestea sunt principalele îngrijorări ale părinților copiilor cu TSA atunci când urmează o vizită la medicul stomatolog:
- Va fi această vizită un succes sau un adevărat eșec?
- Copilul meu va fi afectat de diferitele sunete și mirosuri?
- Va putea copilul meu să comunice, dacă va fi cazul?
- Copilul meu va simți o anxietate puternică în acele momente?
- Voi putea să găsesc un medic stomatolog care să înțeleagă dificultățile cu care se confruntă copilul meu?
Aici veți regăsi câteva sfaturi care să vă ușureze vizita la medicul stomatolog:
- Pregătiți-vă copilul pentru vizita la medicul stomatolog cât mai devreme posibil. Este ideal pentru părinte, copil și medic să aibă o întâlnire înainte de intervenția propriu-zisă pentru a stabili un plan de acțiune. Informați copilul despre vizita la medic cât mai din timp. Încercați din timp să reduceți nivelul de anxietate ce se poate acumula în legătură cu acest eveniment. Încercați să folosiți sisteme vizuale prin care să-i explicați și astfel să îi reprezentați copilului ce urmează să se întâmple la vizita stomatologică.
- Informați medicul stomatolog despre dificultățile pe care le întâmpină copilul dumneavoastră. Spuneți medicului stomatolog cât se poate de multe despre comportamentele pe care acesta poate să le manifeste în anumite situații sau despre dificultățile senzoriale pe care acesta le are. De asemenea, îl puteți informa care sunt strategiile comportamentale ce au funcționat și în alte cazuri similare.
- Luați în considerare diferite strategii de relaxare și stimulare senzorială.
Câteva strategii care să vă ajute să transformați vizita la medicul stomatolog într-un succes:
- Folosiți căști cu muzică relaxantă-căștile vor bloca cu succes alte sunete deranjante din mediu și astfel nivelul de anxietate produs de către sunetele aparatelor din cabinetul stomatologic sunt diminuate considerabil
- Creșteți gradual timpul pe care copilul trebuie să-l petreacă în scaunul medicului stomatolog – începeți de la câteva secunde și creșteți apoi treptat în momentul în care observați că nivelul de stres și anxietate s-a redus
- Folosiți recompense extrem de puternice pentru a-l determina să rămână cât mai mult în scaunul medicului stomatolog
- Folosiți tableta sau telefonul mobil pentru a-i distrage atenția de la ce face medicul stomatolog. Astfel, copilul va reuși să rămână în aceeași poziție pentru o perioadă mai mare de timp .
- Găsiți acel medic stomatolog care să înțeleagă că este posibil să nu reușească să rezolve problema din prima întâlnire tocmai din cauza dificultăților pe care copilul le are.
- Mergeți cu copilul cât mai devreme și cât mai des la medicul stomatolog. Astfel, acesta se va obișnui și, cu timpul, anxietatea va fi foarte mult redusă. În acest fel, intervențiile stomatologice nu vor mai fi imposibile.
Sursa: Autism Parenting Magazine – Noiembrie 2017