//Modelarea comportamentală prin întărire

Modelarea comportamentală prin întărire

Termenul de întarire este folosit atunci când facem referire la condiționarea operantă, cu alte cuvinte, la orce are potențialul de a crește apariția răspunsurilor țintă. Este foarte important să menționăm că întăritorul este definit prin efectul pe care acesta îl are asupra comportamentului – crește frecvența apariției raspunsului dezirabil.

Spre exemplu, întărirea înseamna oferirea laudei (întăritorul în acest caz) imediat după ce copilul își pune jucăriile la locul lor (răspunsul). Prin întărirea raspunsului, folosind lauda, crește astfel probabilitatea repetării acestuia în viitorul apropiat.

Înărirea poate include orice validează sau crește apariția unui comportament, aici incluzând tangibilele specifice, premii, evenimente  sau situații dezirabile. Spre exemplu,  clasa întăritorilor poate varia de la tokeni, pana la cuvinte de încurajare sau premii speciale, oferite la intervale prestabilite de timp.

Întărirea primară și secundară

Întărirea primară – se referă la întărirea necondiționată. Aceasta se petrece în mod natural și nu este dependentă de actul de învățare. Întăritorii primari au în spatele lor o bază evoluționistă, aceștia având drept scop primar prezervarea speciei. Exemplele cele mai cunoscute de întăritori primari  sunt apa, mancarea, aerul și sexul. Genetica și experiența joacă, de asemenea, un rol extrem de important în modalitatea în care funcționează lucrurile. Spre exemplu  în timp ce o persoană poate să prefere un anumit fel de mâncare pentru alta, același fel de mancare poate sa funcționeze ca o pedeapsă.

Întărirea secundară – este cunoscută, de asemenea, drept întărire condiționată și implică stimuli care devin recompense atunci când sunt asociați cu un alt stimul care deja functionează ca întăritor. Spre exemplu, sunetul unui clicker poate fi asociat cu lauda sau cu diverse recompense materiale, ajungand astfel să funcționeze ca întăritor secundar.

Tipuri de întăritor

În condiționarea operantă exista doua tipuri de întărire. Ambele influențează comportamentul, însă o fac în modalități diferite. Aceste doua tipuri includ – întărire pozitivă  care implică alăturarea unui stimul dezirabil imediat după apariția unui răspuns țintă- spre exemplu, oferirea unei bomboane după ce copilul a facut ordine în cameră.

Întărirea negativă, pe de altă parte, implică eliminarea unui stimul neplacut sau nedorit, rezultând astfel în creșterea raspunsului țintă. Spre exemplu – dacă elevii își fac toate temele, atunci ei nu mai dau test la sfârșitul săptămânii.

Trebuie subliniat că, deși termenii de specilaitate includ cuvintele pozitiv și negativ, acestea nu fac referire la ceea ce popular înțelegem prin bun sau rău. În schimb, trebuie să ne raportăm la acești termeni în acelși mod  în care o facem atunci când vorbim despre matematică. Pozitiv este echivalentul semnului plus, însemnând că adaugam ceva,  iar negativ, minus, însemnând că reducem sau  înlocuim o situație.

Exemple de întăritor din viața de zi cu zi

În timpul antrenamentului, antrenorul de fotbal îl laudă pe Ion și îi spune ca a șutat mingea foarte bine. Pentru că lauda antrenorului funcționează ca întăritor pentru Ion, cel mai probabil el va continua să lovească mingea în același mod. Acesta este un exemplu de întărire pozitivă.

În cadrul unei multinaționale, angajații primesc un bonus lunar atunci când reușesc să finalizeze toate task-urile timp de 3 luni consecutive. Acesta este un exemplu de întărire pozitivă.

La începutul iernii ne vaccinam împotriva gripei. Acesta este un exemplu de întărire negativă.

După ce ne întoarcem de la plajă ne dăm cu soluție împotriva arsurilor solare pentru a preîntâmpina durerea care poate să apară. Și acesta este un exemplu de întărire negativă.

Ce este important să reținem

Întărirea joacă un rol extrem de important în procesul condiționării operante. În momentul în care este ultilizat în mod corespunzător, întăritorul devine un instrument important de învățare, care încurajează apariția comportamentelor dezirabile și descrește apariția celor indezirabile.

Un alt aspect foarte important de care trebuie mereu să ținem cont este că  ceea ce funcționează ca întăritor, variază de la o persoană la alta.

SURSĂ

Giura Oliviana Maria

Membru fondator Autism Voice, Consultant ABA

2019-07-03T12:13:44+00:00